Hardware Tehnologie
Care este diferenta dintre SATA 2 si SATA 3
1 decembrie 2015
0

Pentru specialistii care lucreaza in domeniul IT, acest subiect este cunoscut bine. Iar cei care incep sau continua cunostinta cu calculatorul, cred ca vor dori sa afli care este caracteristica noului standard SATA si cu ce difera de versiunile anterioare.

Din punc de vedere a constructiei conectorului – nu exista nici o modificare semnificativa. Poti conecata dispozitivul SATA 3 la portul SATA 2, si invers, conecata SATA 2 la portul SATA 3. In primul caz dispozitivul cu viteza mai mare va intelege ca este conectat la un port mai lent si va rula in modul de compatibilitate cu o viteaza mai mica. In al doilea caz, portul va oferi o capacitate mai mare pentru latimea de banda, care este necesara pentru unitate, care va lucra in plina forta.

In plus, cumparand o placa de baza sau un calculator cu SATA 3, si avand un dispozitiv SATA 2, faci o rezerva pentru viitor. Cu timpul producatorii complet vor trece pe versiunea a treia, si atunci achizitia va da roade. Trecerea deja a inceput, hard disk-urile sunt produse cu SATA 3, iar daca este vorba de SSD, atunci acestea sunt produse doar cu SATA 3, deoarece versiunile anterioare nu pot suporta o viteza atat de mare.

Sa analizam toate trei versiuni SATA.

SATA

Prima versiune SATA, cu o viteza de transfer a datelor de 150 MB/s. Ultima si cea mai rapida versiune IDE oferea doar 133 MB/s. In plus, utilizarea interfetei SATA a permis evitarea problemelor cu jumperi. Acum, doar conectam hard disk-ul la placa de baza, acesta va fi recunoscut si va functiona in mod normal.

SATA 2

Presupunand ca cu timpul viteza de transfer de 150 megabytes pe secunda nu va fi suficienta, specialistii au dezvoltat si au lansat a doua versiune a standardului. De data aceasta s-a ajuns la viteza de 300 MB/s. Si pot sa spun ca specialistii au avut dreptate in argumentele sale. Cu timpul s-a ajuns la concluzia ca resursele primei versiuni au fost epuizate.

SATA 3

Daca pentru hard disk-urile versiunii a doua posibilitatile au fost suficiente, cu aparitia SSD a devenit clar ca este nevoie de ceva mult mai rapid. Chiar utilizarea SATA 3 permite sa vedem intregul potential SSD. Dispozitivele de stocare moderna au o viteza de transfer egala cu 540-560 MB/s. Latimea de banda SATA 3 – aproximativ 600 MB/s.

Astfel, fiecare urmatoare versiune SATA este de doua ori mai rapida. Aici si se afla diferenta principala.

0

About author

Articole Similare

/ Puteți vizualiza și alte articole, precum:

Viber-for-Pc-Desktop

Viber pentru calculator

<div class="at-above-post addthis_tool" data-url="...

Citeste tot
whatsapp-para-pc

WhatsApp pentru calculator

<div class="at-above-post addthis_tool" data-url="...

Citeste tot
Cum-sa-aleg-un-Hard-Disk

Cum sa aleg un Hard Disk

<div class="at-above-post addthis_tool" data-url="...

Citeste tot

There are 0 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.